Podhalańskie dania i napoje

Styczeń 13th, 2013 | Posted in Turystyka | Komentowanie nie jest możliwe |

W każdym turystycznym miasteczku lub kurorcie bardzo ważna jest baza gastronomiczna. Turyści muszą się przecież czymś żywić, a nie wszystkie hotele lub pensjonaty mają w standardzie wyżywienie. Dlatego też w takich miastach mnóstwo jest restauracji, pubów, barów, jadłodajni i stołówek. Oczywiście nie wszystkie z nich serwują kuchnię regionalną. Popularne wszędzie są pizzerie, bary z kebabami, hamburgerami i innym tego typu jedzeniem. W Zakopanem, w centrum Krupówek, przekrój restauracji jest ogromny – od barów z fastfoodami, przez popularne „sieciówki”, kuchnię polską, chińską, aż do regionalnej, podhalańskiej. Zwykle turyści, którzy odwiedzają Zakopane, mają zamiar spróbować charakterystycznych dla tego regionu potraw i przysmaków. Jednym z nich są oscypki na ciepło z grilla podawane z żurawiną. Taką przekąskę można zjeść w większości barów i restauracji w Zakopanem. Charakterystycznym daniem dla Podhala jest także baranina i jagnięcina przyrządzana na różne sposoby. Popularna jest także kwaśnica, czyli zupa przypominająca kapuśniak. Napojem góralskim, który jest rozpoznawalny w całej Polsce jest herbata z prądem, czyli z dolanym do niej alkoholem. Turyści często zamawiają różnego rodzaju alkoholowe grzańce, szczególnie w okresie zimowym. Próbowanie dań regionalnych to bardzo dobry nawyk, który można zaobserwować u wielu turystów. W końcu zawsze lepiej spróbować czegoś, czego nie je się na co dzień w domu.

Comments are closed.